Vi använder cookies för att förbättra användbarheten på vår webbplats och göra våra online-tjänster mer relevanta för dig. Genom att fortsätta surfa på vår webbplats godkänner du vårt användande av cookies.

Lepido

Energiåtervinning i restaurangventilation

Du som fastighetsägare kastar bort hundratusentals kronor varje år. Fett, sot och lukt förstör funktionen i traditionella värmeväxlare när man försöker använda dem i restaurangventilation.

Lepido baseras på två revolutionerande nya svenska patent framtagna av Enjay och är den första energiåtervinnaren som på ett effektivt sätt hämtar energi ur den varma och fettbemängda frånluften från restauranger och sedan puttar tillbaka energin in i fastighetens värmesystem.

Lepido låser upp en besparing på hundratusentals kronor.

Varje år. För varje fastighet med en restaurang.

Nu är det möjligt!

 
 

Därför är den unik

Lepido kombinerar funktionen för både filtrering och återvinningsbatteri i en och samma enhet. Denna unika och patenterade design gör att Lepido är kompakt och har ett mycket lågt tryckfall.

Batterifunktion: 
Återvinningsbatteriet hämtar energi ur frånluften på ett optimerat sätt genom att utnyttja både temperaturskillnader och den värme som frigörs i kondensationsögonblicket.

Filtreringsfunktion: 
För att värmeutbytet ska fungera perfekt år efter år, måste den tekniska utrustningen vara ren från fett och sot. Filterfunktionen utnyttjar den tilldragande kraften i kondensering för att effektivt fånga upp fett och sotpartiklar. 

Rengöringsfunktion: 
Lepido rengörs dagligen med ett helautomatiskt rengöringssystem. Systemet använder inga kemikalier utan endast vatten som värms till över 65 grader och strilas över filter och batteriytor.

Lepido

- i verkligheten

Utvecklingen startade 2015 och den första produkten levererades till Burger King i Malmö hösten 2016. I ventilationsbranschen är det aalmänt accepterat att energin i frånluften från Burger Kings grill helt enkelt inte går att återvinna eftersom fettet i kombination med sotet förstör allt i sin väg. Det var just därför som vi valde att leverera först till Burger King - för att bevisa för oss själva att Lepido klarar av den svåraste utmaningen.

Lepido har därmed öppnat upp för effektiv energiåtervinning i en helt ny nisch - restaurangventilation. Alla typer av restaurangkök, från en liten lunchrestaurang till ett stort industrikök kan nu generera hundratusentals kWh per år in i fastighetens uppvärmingssystem.

...svårare än så här är det inte!

"

Vi har försökt tidigare med ozon och UV-ljus men det har inte funkat särskilt bra. Det är sotpartiklarna från våra grillar som är problemet. De sätter igen ventilationskanalerna. Men det här känns bra. Enjay har tagit det en bit i taget och hittills har det klaffat jättebra. Nu kan vi köra fullt ut, säger han. Vi driver åtta enheter och totalt finns det 125 i Sverige och vi kommer presentera detta för Burger King centralt. Vi skulle ju inte bara kunna återvinna energi, förhoppningsvis runt 90 000 kilowattimmar om året i vår restaurang, dessutom skulle vi slippa sota så ofta. Nu blir det tre eller fyra gånger per år på grund av brandrisken. Det här borde vara intressant för många fastighetsägare.

- Magged Khalidy, Franchisetagare till 8 Burger King i Skåne

Lepido

- vilken passar din fastighet?